دوشنبه ۱۲ تیر ۰۲ | ۱۱:۵۵ ۲۲۱ بازديد
قرار جلب به دادرسی، از اشکال قرارهای صادره از سوی دادسرا بوده و به معنای این میباشد که اتهام، متوجه جنایتکار میباشد. تاثیر این قرار، صدور کیفر خواست بوسیله دادستان و ارسال و وکیل در مشهد ، پرونده، جهت مطالعه و صدور حکم مجازات، به دادگاه کیفری است. قرار جلب به دادرسی، جزو قرار های غیر قابل اعتراض میباشد و اعتراض به آن، ممکن وجود ندارد.
برای مشورت قرار جلب به دادرسی
زمانی جرمی اعلام میشود، بازپرس یا این که دادیار پرونده، پژوهش به جرم را استارت می نماید. یعنی رسیدگی می نماید که جرم، چه طور و بوسیله چه کسی چهره داده و چه اسباب و اثاث و ادواتی در آن مصرف شده میباشد؛ بدین رویکرد در دستمزد، اعمال پژوهش ها مقدماتی میگویند. در واقع، از وظایف بازپرس یا این که دادیار، این میباشد که جنایتکار پرونده را پیدا نماید.
هنگامی بازپرس، توانست، این پروسه را طی نماید، به یک گردآوری بندی میرسد و نظرش را اعلام می نماید. لحاظ دادرس، از دو وضعیت بیرون وجود ندارد؛ یا این که از لحاظ وی تبهکار، جنایتکار میباشد و یا این که وجود ندارد. بسته به اینکه در پژوهش ها مقدماتی دادسرا، شخص مجرم، تبهکار شناخته گردد یا این که نه، یکی اشکال قرارهای دادسرا، نظیر، بازداشتن تعقیب، موقوفی تعقیب، جلب دادرس و بقیه مورد ها نوشته شده در ضابطه، صادر میشود که هر مورد، اثرها حقوقی متفاوتی بهدنبال داراهستند.
دراین نوشته ی علمی، قصد داریم، این قضیه را پژوهش کنیم که قرار جلب به دادرسی چیست؟ و بعد، دربارهی تاثیر این قرار و طریق اعتراض به آن توضیح دهیم و بگوییم که پس از قرار جلب به دادرسی چه میشود. در صورتیکه، پیرامون مسئله قرار جلب دادرس و اعتراض به آن، سوالاتی دارید، با ما یار و همدم باشید.
قرار جلب دادرس چیست
زمانی که جرمی حادثه می افتد، بعداز اعلام جرم، بوسیله ضابطین قضایی یا این که گلایه شاکی محرمانه، در اکثر مفاد، پرونده، جهت اجرا پژوهش ها مقدماتی، به دادسرا فرستاده میشود. در دادسرا، بازپرس یا این که دادیار پرونده، مبادرت به تحقیق استدلال و مدارک جانور در پرونده نموده و بعداز اجرا پژوهش ها بدون نقص، با دقت به عامل و بسته به اینکه شخص تبهکار، جنایتکار شناخته گردد یا این که نه، مبادرت به صدور گونه های قرار دادسرا می کند.
ممانعت تعقیب، موقوفی تعقیب و جلب دادرس، از گونه های قرار دادسرا میباشند که هرکدام، اثرها و تبعات حقوقی اختصاصی به خویش را دارا هستند. ممانعت تعقیب، به معنای فقدان عامل کافی، جهت انتساب جرم به مجرم پرونده میباشد و موقوفی تعقیب، در شکل وجود مواقعی، نظیر فوت مجرم پرونده، شمول رحمت و بقیه وضعیت رسمی نوشته شده در ماده 13 ضابطه دین دادرسی کیفری، صادر میگردد.
با اعتنا به مقدمات بالا، در جواب بهاین سوال که قرار جلب دادرس چیست؟ و پس از قرار جلب دادرسی چه می گردد؟ بایستی اظهارکرد: قرار جلب دادرس، از گونه های قرار آخری دادسرا بوده و در حالتیکه صادر میگردد که بازپرس یا این که دادیار، تشخیص دهد، اتهام، متوجه تبهکار پرونده میباشد. بعداز صدور قرار جلب دادرس، بازپرس می بایست، این قرار را برای دادستان ارسال نماید. دادستان، سه روز زمان دارد، به رسیدگی پرونده بپردازد و اگر که با حیث بازپرس، درباره صدور قرار جلب دادرس موافق بود، مبادرت به صدور کیفرخواست کند.
قطعا بخوانید: قرار چیست و اشکال آن
تاثیر قرار جلب دادرس
در بخش پیشین، توضیح دادیم که قرار جلب دارس چیست و موقعیت صدور آن چهطور میباشد. بعداز جواب بهاین سوال که قرار جلب دادرس چیست، قصد داریم در زمینهی تاثیر صدور قرار جلب به دادرسی، سخن کنیم و بگوییم، بعداز صدور قرار جلب به دادرسی چه میشود. تاثیر صدور قرار جلب به دادرسی، در ماده 276 ضابطه آئین دادرسی کیفری معلوم گردیدهاست.
بر پایه ی این ماده:" در شکل نقض قرار جلوگیری کردن تعقیب و صدور قرار جلب به دادرسی به وسیله دادگاه، بازپرس، موظف میباشد، تبهکار را احضار و زمینه اتهام را به وی تفهیم نماید و با دریافت آخرین تامین و تامین مطلوب از او، پرونده را به دادگاه ارسال نماید " . به این ترتیب، تاثیر قرار جلب به دادرسی، احضار مجرم، تفهیم اتهام به وی و ارسال پرونده، به دادگاه کیفری میباشد.
بیشتر بخوانید: قرار آخری دادیاری
اعتراض به قرار جلب به دادرس
در بخش های پیشین، در جواب بهاین سوال که قرار جلب دادرس چیست؟ و پس از قرار جلب به دادرسی چه میشود؟، گفتیم که از اشکال قرار آخری دادسرا در ضابطه دین دادرسی کیفری، قرار جلب به دادرسی است که باعث به صدور کیفر خواست و ارجاع پرونده به دادگاه کیفری میگردد. درین بخش، قصد داریم دربارهی اعتراض به قرار جلب به دادرسی و قابل اعتراض بودن یا این که نبودن این قرار، حرف کنیم.
ماده 270 ضابطه دین دارسی کیفری، قرارهای قابل اعتراض صادره از سوی دادسرا را مشخص و معلوم نموده است که مشمول قرار نهی کردن، موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی، قرار دستگیر موقت، ابقا و تشدید پشتیبانی به تقاضای جنایتکار و قرار امان منظور به تقاضای جنایتکار میباشند. این مورد ها حصری بوده و بر این محور، قرار جلب به دادرسی، قابل اعتراض نمیباشد.
به دنبال بخوانید: قرار های قابل اعتراض کیفری
جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی قرار جلب به